Završna priredba učenika Katoličke škole u Novskoj

Pred završetak nastavne godine, u srijedu, 16. lipnja 2021. učenici Katoličke osnovne škole u Novskoj priredili su poseban program kojim su završili tekuću školsku godinu. Uz obitelji i prijatelje učenika, svećenike Novljanskog dekanata i druge uzvanike, na priredbi organiziranoj u parku pokraj škole bio je nazočan i požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji Ivice Žuljevića, predstojnika Ureda za katoličke škole Požeške biskupije, te gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić.

Riječ pozdrava svim uzvanicima, a napose učenicima koji će od jeseni krenuti u prvi razred i njihovim roditeljima, uputio je ravnatelj Škole Krunoslav Juraković. U kratkim crtama prikazao je djelovanje škole u minuloj školskoj godini, te je zaslužnim djelatnicima uručio prigodne poklone. Biskupu pak Antunu čestitao je imendan sa zahvalnošću za brigu koju iskazuje za ovu školu, kao i za druge katoličke škole u Požeškoj biskupiji, te mu je uručio dar. Djeca su sviranjem i pjevanjem recitacijama i glumom ulomka iz Šume Striborove Ivane Brlić Mažuranić očitovala svoju kreativnost i uživljenost u svoj svijet.

Na svršetku priredbe u prigodnoj riječi biskup Antun je podsjetio nazočne da zapravo mi odrasli trebamo ići u školu jednako kao i djeca. Kazao je kako iz dana u dan primjećujemo koliko smo mi odrasli iskomplicirali svijet, da to očituje i današnji susret američkog i ruskog predsjednika u Ženevi, koji će razgovarati o pitanjima i ozbiljnim problemima suvremenog svijeta, ali da se neće uspjeti dogovoriti kako ih riješiti. Ustvrdio je da su, za razliku od njih, ova djeca u svojoj spontanosti i jednostavnosti posvjedočila kako je njihov svijet drugačiji i primjereniji čovjeku, jer očituje osjetljivost i zadivljenost pred naoko malim i nevažnim stvarnostima, pred listom koji teče u vodi, i medom koji se u šumi budi, i sve ono drugo što je o šumi Striborovoj rečeno. To je svijet u kojem ova djeca žive i koji je za njih stvaran u nekim dimenzijama koje smo mi odrasli izgubili. Ustvrdio je kako nas Isus poziva »Ako ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko«, i na neki način potiče da se vratimo u djetinjstvo i izgrađujemo svijet poput djece: spontano, slobodno, prirodno i bez zlobe. Zahvalio je roditeljima koji vole život i ne  boje se imati djecu,  koji se ne daju zarobiti pričama kako su ona teret, nego znaju s njima ući u one dimenzije ljudskog postojanja koje se drugim putem i na druge načine ne mogu dohvatiti.

Djeci je pak čestitao što su uspješno završila školsku godinu, zapodjenuvši s njima razgovor o ocjenama koje su dobili. Njihovim učiteljicama i učiteljima, te cijelom školskom kolektivu na čelu s ravnateljem čestitao je što su bili strpljivi s djecom i jedni s drugima. Učenicima koji su završili četvrti razred čestitao je na svemu što su postigli u razrednoj nastavi, uvjeravajući ih da će im i u predmetnoj nastavi biti lijepo, i da će sve što pritom bude potrebno  moći ostvariti uz pomoć svojih nastavnika i roditelja. Naglasio je kako su roditelji važni za svaku školu, osobito za katoličku, i to zato što u toj školi djeca odraslima na svoj način između ostalog svjedoče da postoji Bog, osjećajući to spontano i prirodno. Katolička škola je dragocjena što nastoji djeci pomoći da se razvijaju u duhovnoj dimenziji svoga bića.

I roditeljima i djeci poželio je da bude blagoslovljeno sve što će u uzajamnosti škole i roditelja nastojati činiti. Istaknuo je da neka škola nije velika po broju učenika ili zgradi u kojoj se odvija nastava, ili zbog nečega drugog materijalnog, nego zbog veličine srca koje imaju učitelji i učenici jedni za druge, te je poželio da uz Božju pomoć upravo takva bude Katolička osnovna škola u Novskoj. Biskup je na kraju izrekao Bogu molitvu zahvalnosti za sve dobro koje je udijelio učenicima i djelatnicima škole u minuloj školskoj godini te je na sve nazočne zazvao Božji blagoslov.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.