(Ne)obična menstruacija: Kada su bolovi u donjem dijelu leđa razlog za posjet ginekologu?

Ako spadate u skupinu žena koje imaju bolne menstruacije, velika je vjerojatnost da su vam poznati i bolovi u donjem dijelu leđa. Radi se, naime, o čestom simptomu PMS-a.

Međutim, jaki bolovi u donjem dijelu leđa mogu biti simptom stanja kao što su predmenstrualni disforični poremećaj ili dismenoreja. Također, mogu biti simptom ozbiljnijeg stanja koje se naziva endometrioza.

UZROCI

Postoji nekoliko potencijalnih uzroka jakih bolova u donjem dijelu leđa tijekom menstruacije. Mnogi od njih povezani su s ginekološkim stanjima.

1. PMS

Predmenstrualni sindrom stanje je koje pogađa većinu žena koje imaju menstruaciju, neke više, a neke manje. Simptomi PMS-a obično se javljaju u tjednu prije menstruacije i prestaju kada ona počne, a na popisu uobičajenih simptoma su:

– nadutost
– grčevi u trbuhu
– bolne grudi
– zatvor ili proljev
– glavobolje
– emocionalne promjene / promjene raspoloženja.

Kod nekih žena javljaju se i jaki bolovi u donjem dijelu leđa koji mogu biti povezani s pojačanom upalom tijekom menstruacije. Provedeno je i istraživanje koje je pokazalo da žene s višim upalnim biljezima tijekom menstruacije vjerojatnije imaju grčeve u trbuhu i bolove u leđima.

2. Predmenstrualni disforični poremećaj

Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD) stanje je koje karakteriziraju ozbiljniji simptomi od PMS-a, a koji mogu ometati vaš svakodnevni život, uključujući odlaske na posao i osobne odnose.

Uobičajeni simptomi ovog stanja su:

– psihološke promjene poput depresije i anksioznosti te ozbiljnih promjena raspoloženja
– alergije, akne i druga upalna stanja
– gastrointestinalni simptomi poput povraćanja i proljeva
– neurološki simptomi poput vrtoglavice i lupanja srca.

Poput PMS-a, i PMDD može biti uzrok jakih bolova u donjem dijelu leđa. U ovom slučaju ti bolovi mogu biti nuspojava drugim simptoma predmenstrualnog disforičnog poremećaja kao što su proljev, povraćanje i pritisak na zdjelicu.

3. Dismenoreja

Dismenoreja je bol iz maternice u vrijeme oko menstruacije. To stanje karakteriziraju bolni grčevi jer se maternica kontrahira više nego što je normalno. Posljedica su ozbiljni, ponekad i iscrpljujući grčevi.

Simptomi dismenoreje uključuju:

– grčeve u trbuhu
– bolove u donjem dijelu leđa
– bol u nogama
– mučninu ili povraćanje
– proljev
– glavobolju ili vrtoglavicu.

U jednoj studiji koja je provedena na više od 300 žena u dobi od 18 do 25 godina, istraživači su otkrili da je više od 84 posto ispitanih žena doživjelo primarnu dismenoreju. Od te 261 sudionice, njih 16 posto prijavilo je bolove u donjem dijelu leđa. Žene su tu bol, između ostalog, opisale kao probadajuću.

4. Endometrioza

Iako su bolovi u donjem dijelu leđa povezani s menstruacijom normalni, ponekad oni mogu ukazivati i na ozbiljniji problem poput endometrioze.

Endometrioza je vrlo česta kronična bolest kod koje tkivo endometrija (unutarnji sloj maternice) raste izvan endometrija i miometrija maternice.

Uobičajeni simptomi endometrioze su:

– kronična bol u zdjelici, posebno tijekom i nakon seksa
– bolovi u zdjelici izvan menstruacije
– obilne menstruacije koje mogu i duže trajati
– jaki bolovi tijekom menstruacije, među kojima su i bolovi u donjem dijelu leđa.

Bolovi u leđima od endometrioze mogu biti drugačiji od onih koje uzrokuju ranije spomenuta stanja. Kada se tkivo endometrija premjesti na druga mjesta, to može uzrokovati duboku bol koja nije lako rješiva tradicionalnim metodama kao što su masaža ili kiropraktika.

Endrometrioza je ozbiljno stanje, a za pravilno liječenje potrebna je formalna dijagnoza. U svakom slučaju, ako sumnjate na ovaj problem ili ako se općenito borite s jakim bolovima, obratite se za pomoć svome ginekologu.

LIJEČENJE BOLOVA U DONJEM DIJELU LEĐA ZA VRIJEME MENSTRUACIJE

Tretman za bolove u donjem dijelu leđa za vrijeme menstruacije ovisi o njihovim uzrocima. Oni se kreću od odmora preko lijekova sve do kirurških zahvata.

1. Hormonske kontracepcijske tablete

Ženama s bolnim menstruacijama često se propisuju hormonske kontracepcijske tablete koje mogu pomoći u smanjenju bolova tijekom menstruacije, kao i olakšati PMS, PMDD, dismenoreju i endometriozu.

2. Lijekovi za ublažavanje bolova

Mnogim ženama u borbi s menstrualnim bolovima pomažu lijekovi namijenjeni za njihovo ublažavanje, poput aspirina ili ibuprofena koje je moguće kupiti u ljekarni.

3. Operacija

Endometrioza je stanje koje može zahtijevati operaciju uklanjanja materničkog tkiva koje uzrokuje simptome. Naravno, endometrioza je stanje o čijem ćete liječenju prije svega razgovarati sa svojim liječnikom i u dogovoru s njim donositi odluke.

4. Kućni pripravci / odmor

Kada bolovi u donjem dijelu leđa nisu uzrokovani ozbiljnim stanjem, u smanjivanju boli mogu pomoći i kućni pripravci.

– Koristite toplinu (primjerice napunite bočicu s toplom vodom i prislonite je na donji dio leđa kako biste ublažili bol)
– Odmor i opuštanje (Ako vam je teško obavljati većinu poslova za vrijeme menstruacije, onda uzmite dan ili dva za sebe i usporite tempo. Preskočite sve one zadatke koji mogu čekati. Nakon posla opustite se uz omiljenu knjigu ili seriju.)

PROMJENE U ŽIVOTNOM STILU

Određene aktivnosti poput pušenja ili pijenja alkohola mogu pogoršati problem. Također, previše kofeina i slane i/ili masne hrane također pogoršava simptome menstruacije.

S druge strane, u ublažavanju simptoma pomaže ispijanje puno vode te jedenje puno voća i povrća.

Redovito vježbanje oslobađa pak prirodne endorfine koji mogu pomoći u ublažavanju boli. Ako vam je teško vježbati s bolovima u donjem dijelu leđa, pokušajte s nježnijim aktivnostima poput joge.

Ako ste vaš partner i vi spremni na ovaj korak, od pomoći može biti i seks za vrijeme menstruacije. Orgazam može ublažiti grčeve u vrijeme mjesečnice, a samim time može doći i do smanjenja bolova u donjem dijelu leđa.

KADA POSJETITI LIJEČNIKA?

Ako su bolovi u donjem dijelu leđa toliko jaki da ne možete obavljati svakodnevne aktivnosti, vrijeme je da posjetite svog liječnika. Liječnik će zatim obaviti pretrage kako bi utvrdio uzrok boli.

Čak i u slučaju da se ne otkrije neko osnovno stanje, liječnik je taj koji vam može ponuditi razne metode liječenja kod kuće kako biste smanjili bol.

Zaključno, bol u donjem dijelu leđa tijekom menstruacije nije rijetkost. Zbog nekih stanja on može biti jači.

Postoje razni tretmani i lijekovi koji vam mogu pomoći u ublažavanju bolova, a najbitnije je da se, ako shvatite da su bolovi toliko jaki da ne reagiraju ni na jednu od tih mogućnosti liječenja, javite svom ginekologu.

Izvor: Zadovoljna.hr

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.