Evo kako možete sami pokušati popraviti USB ulaz na laptopu

Ne morate za svaki kvar laptop nositi na servis, prvo možete sami pokušati srediti stvar.

Ako je USB ulaz na vašem laptopu prestao raditi možete ga pokušati sami popraviti. Trebali biste krenuti od testiranja USB-a. Najbolji početak dijagnostike je prvo utvrditi je li problem u samom USB-u ili zaista u USB ulazu.

Postupak provjere

Najprije isti USB uključite u drugi ulaz. Ako USB proradi, problem je u ulazu. Ako uređaj ne proradi, možda je problem u njemu. Ako postoji problem s USB portom, prepoznat ćete ove probleme:

  • USB je nemoguće prepoznati
  • Vaš OS prikazuje poruku o greški vezanoj uz uređaj

O kakvom god problemu da se radilo morat ćete istražiti kako je stanje s USB ulazom i radi li se o oštećenju. Najsigurniji način je gašenje računala ili laptopa i pregledavanje ulaza. Ako je pun prašine, moguće je da ona uzrokuje problem.

Prašina smanjuje protok zraka i može prouzročiti zagrijavanje sustava. Ovo je prilično opasno za prijenosnike gdje pregrijavanje može ugroziti performanse za svega par sekundi. Ovaj problem rješiv je uz pomoć komprimiranog zraka ili usisavača.

Druga metoda je mrdanje ukopčane žice. Ako se ulaz mrda s njome i nije fiksiran, moguće je da ste pronašli kvar.

Kako riješiti problem oštećenja?

Rješavanje ovog problema najbolje je prepustiti stručnjaku, iako je moguće i doma srediti stvar ako imate napredno znanje o hardveru vezanom za sam uređaj. Ipak, postoji i nekoliko softverskih rješenja kojima možete popraviti USB ulaz koji ne radi bez da odmah zovete servis.

Ponovno pokrenite računalo

“Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo?”, stručnjaci ovo stalno ispituju zato jer zbilja funkcionira. Ako vaše računalo odbije prihvatiti USB koji ste ukopčali, pokrenite ga ponovno. Ako ni nakon toga ne proradi, vrijedi malo istražiti po “device manageru”.

Provjera USB ulaza u Device manageru Windowsa 10

Najprije desnim klikom kliknite na Start i odaberite stavku Device Manager. Ova aplikacija korisniku omogućava kontrolu nad uređajima spojenima na računalo. Tamo pronađite Universal Serial Bus controllers na samom dnu liste.

Proširite listu i potražite USB Host Controller. Moguće je da uređaj koji tražite ima dulje ime, no uvijek ima ove tri riječi.

Ako ga ne nađete to može objašnjavati zašto u USB ulaz ne radi. Da biste ovo popravili kliknite na Scan for hardware changes na traci s alatima čime ćete započeti provjeru svog spojenog hardvera – računalo će prepoznati USB ulaz i sve što je uz njega povezano.

Ako, pak, ni to ne radi, malo pričekajte pa ponovo instalirajte USB Host kontrolere. Desnim klikom na svaki ‘USB Host Controller’ na listi i birajte Uninstall. Nakon što ste to napravili, opet pokrenite računalo. USB kontroleri će se nakon toga automatski instalirati i možda popraviti vaš problem. Vodite računa da ćete isključivanjem ulaza u koji je priključena tipkovnica ili miš isključiti taj uređaj.

Problem s postavkama napajanja (Power Settings)

Ako postavke napajanja utječu na vaš kontroler USB-a, onda to može utjecati i na prepoznavanje USB uređaja. Izgledat će kao da USB radi, no računalo ga je odlučilo “uspavati”.

Ovo je posebno važno ako mislite da vaš USB ulaz na računalu ne radi. Moguće je i da ste računalo ili laptop namjestili na način rada koji troši malo struje. Selektivno suspendiranje USB-a, odnosno USB Selective Suspend postavka je koja isključuje napajanje USB uređaja i sukladno tome – redukciju potrošnje. Ovo ponekad može utjecati na USB ulaze.

Kako ovo popraviti?

Uđite na Control panel i uredite postavke:

  • Kliknite na start, napišite Control panel i uđite u Control Panel
  • Uđite u Hardware and Sound > Power Options
  • Tamo birajte plan i kliknite na Change plan settings > Change advanced power settings
  • Pronađite postavke USB-a (USB Settings) i proširite ih kako biste vidjeli postavku za gašenje USB-a.
  • Postavku promijenite u Disabled (isključeno)
  • Kliknite na Apply i OK za potvrdu
  • Na kraju, ponovno pokrenite PC kako biste aktivirali izmjene

Nakon ovoga bi USB ulazi trebali raditi.

 

Izvor: N1MakeUseOf

Foto: Pixabay

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.