DIGITALIZIRANA LUKINA ZAGONETNA STAZA – TURISTIČKA RUTA NOVSKOM

U petak, 11. lipnja 2021. godine u Poduzetničkom inkubatoru PISMO2 u Novskoj predstavljena je digitalizirana turistička ruta Novskom – Lukina zagonetna staza.

Turistička ruta rezultat je suradnje Turističke zajednice Grada Novske i tvrtke Hiroma design.
Lukina zagonetna staza je prva turistička ruta Novskom koja uključuje obilazak i upoznavanje sa znamenitostima i povijesnim činjenicama grada Novske a sastoji se od sedam lokacija ili punktova.

Posebnost ove turističke rute su zagonetke Luke Ilića Oriovčanina, povjesničara i etnologa, istaknute ličnosti iz novljanske povijesti. Na svakom punktu, a prije prelaska na sljedeći, posjetiteljima se postavlja zagonetka čiji je odgovor vezan za sljedeću lokaciju.

„Digitalizacijom turističke rute željeli smo osuvremeniti naš postojeći turistički sadržaj te posjetiteljima omogućiti individualan i inovativan pristup ruti te vizualni doživljaj Novske u prošlosti i njenu povezanost s Panonskim morem, tornadom i dolaskom željeznice. Lukina zagonetna staza uzbudljiva je edukativna aplikacija koja na novi, interaktivan način, nudi pristup učenju i upoznavanju povijesti Novske.“ –istaknula je Marija Kos Šaka, direktorica Turističke zajednice Grada Novske.

Aplikaciju proširene stvarnosti izradila je tvrtka Hiroma design iz Novske.

Mateja i Stefan Vedrina, duo koji stoji iza tvrtke Hiroma design, pohađali su edukaciju o programiranju računalnih igara u PISMU, Poduzetničkom inkubatoru Sisačko-moslavačke županije te su uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Sisačko moslavačke županije i Grada Novske, osnovali svoju start up tvrtku.

„Mobilna aplikacija proširene stvarnosti spoj je povijesnih elemenata i novih tehnologija stoga će se korisnici moći educirati na jednoj novoj, virtualnoj razini. Zahvaljujući Turističkoj zajednici Grada Novske i Zbirci Sajko uspješno smo digitalizirali Lukinu zagonetnu stazu te nam je izuzetno drago što će naš rad unaprijediti turistički sadržaj našeg grada.“-rekla je Mateja Vedrina, vlasnica tvrtke Hiroma design.

Digitalizirana turistička ruta Lukina zagonetna staza spremna je za buduće posjetitelje, stoga, preuzmite aplikaciju i vidimo se u obilasku Lukine zagonetne staze!

Tekst: Marija Kos Šaka
Autor fotografija: Martina MovrićIzvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.