Čips vam je najdraža grickalica? Evo koji je glavni pokazatelj da ga jedete previše

Prema istraživanju Statiste iz 2020. godine, 85 posto američke populacije jede čips. Iako je riječ o jednoj od najpopularnijih grickalica, ipak nije zdrava za vas. Naime, čips od krumpira jedna je od sedam namirnica koja uzrokuje debljanje, pokazala je studija objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine.

Glavni pokazatelj da jedete previše čipsa jest osjećaj nadutosti i napuhnutosti, navodi anesteziologinja Liz Lehman, dodajući da će osobe koje jedu previše čipsa ove znakove najprije primijetiti na rukama, nogama i usnama. To se javlja zbog zadržavanja vode iz viška soli.

Naduto i napuhnuto se možete osjećati i zbog nakupljanja kilograma zbog prevelike konzumacije visokokaloričnog čipsa.

“Vrećice čipsa postaju sve veće i veće, a proizvođači znaju da je teško prestati jesti jednom kada otvorite vrećicu čipsa. Što više slanog, masnog čipsa pojedete, to ćete ga još više htjeti”, objašnjava liječnica Leann Poston.

Koliko je čipsa previše?

Lehman navodi da je više od jedne porcije čipsa dnevno – previše. Jedna porcija čipsa podrazumijeva nešto manje od 30 grama, odnosno 18 komada čipsa.

No, čak i samo jedna porcija čipsa dnevno može biti previše. Liječnica i kirurginja Alexis Parcells kaže da ne biste trebali pojesti više od šake čipsa.

“Većina vrsta čipsa sadrže velike količine soli i ulja. Kao i svaka druga nezdrava hrana, i ova se može tolerirati u malim dozama. No, veće količine su nezdrave i vrlo brzo će dovesti do debljanja”, pojasnila je.

Nadutost i napuhnutost zbog prekomjerne konzumacije čipsa javljaju se zbog prevelikog unosa natrija. Preporučeni iznos natrija je 2.300 miligrama dnevno, no većina Amerikanaca dnevno unosi oko 3.200 miligrama. Prosječna vrećica čipsa sadrži oko 660 miligrama natrija, što čini čak 29 posto preporučenog dnevnog unosa natrija.

Dugoročne posljedice

Većina nuspojava koje izaziva čips su dugoročne. Jedna od najgorih nuspojava koje su povezane s prekomjernom konzumacijom čipsa je visok krvni tlak.

Ostale dugoročne nuspojave mogu uključivati debljanje, poteškoće sa spavanjem, suhu kožu, bolest bubrega, glavobolje i upalu, navodi Eat this.

“Čips od krumpira nije zdrava hrana. Niske je nutritivne vrijednosti, ima visok udio natrija i često sadrže proupalne sastojke poput visoko prerađenih biljnih ulja, što može dovesti do razvoja zdravstvene disfunkcije i bolesti”, objašnjava nutricionistica Sheri Vettel.

Umjesto čipsa od krumpira možete konzumirati neke zdravije varijante kao što su čips od pečenog povrća ili čips od jabuka. Ove grickalice sadrže manje soli, kalorija i masnoća nego prženi čips.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.